Selecteer een pagina

Alle soorten rolstoelen van A tot Z

Elke rolstoel heeft zo zijn voordelen en nadelen. Maar wat voor de één een nadeel is, is voor de ander juist een positieve eigenschap. Uiteindelijk ben jij zelf ervaringsdeskundige als het gaat om jouw rolstoel.  Welke rolstoel past bij jou? In dit artikel willen we je helpen bij het maken van jouw persoonlijke keuze met informatie, tips en suggesties.

Overwegingen

Kun je niet meer lopen of moeilijk lopen?

Gaat lopen even niet of helemaal niet meer? Wat zijn je beperkingen bij het lopen? En welke mogelijkheden heb je nog wel?  Wil en kan je nieuwe vaardigheden aanleren of accepteer je het dat je niet goed meer kunt lopen? Onderzoek of jouw probleem opgelost kan worden door training of een hulpmiddel dat zorgt dat je mobieler wordt, zoals een rollator, scootmobiel of wandelstok.
Als je een compact vervoermiddel zoekt waar je de hele dag mee op uit kan, dan is een rolstoel misschien wat voor jou.

Wat vind je zelf van een rolstoel? Welke rolstoel lost het beste het probleem op? Is het uiterlijk van de rolstoel belangrijk of staat functionaliteit voorop? Een rolstoel is een zeer handig hulpmiddel voor het vergroten van jouw mobiliteit. In tegenstelling tot een scootmobiel is het echter minder geschikt om grote afstanden af te leggen.

Hoe stabiel en sterk ben je zelf?

Hoe stabiel ben je nog?  Kun je 1 been niet gebruiken of 2 benen niet? Ben je stabiel of instabiel? En heb je zelf nog fysieke kracht of ben je krachteloos? Treedt er op langere termijn geen verbetering meer op? Wil je geduwd worden of ben je in staat om jezelf te duwen?

Is het een tijdelijk probleem? Voor hoeveel tijd heb je een rolstoel nodig?  Als je voor een langere periode een rolstoel nodig heeft dan is een leen rolstoel niet geschikt. Je kunt dan beter overgaan op de aanschaf van een rolstoel of een rolstoel op maat kiezen.

Wat kost een rolstoel?

Het aanbod van rolstoelen is enorm groot. De prijzen variëren van 150 euro voor een basis rolstoel tot duizenden euro’s voor een rolstoel op maat.

Het is belangrijk om vooraf te kijken wat jouw financiële mogelijkheden zijn en of je een vergoeding krijgt.  Een ergotherapeut of een revalidatiecentrum kan je adviseren bij de keuze van je rolstoel of een ander hulpmiddel en kan je ook helpen bij het aanvragen van de vergoeding. Vraag advies aan, en check op deze site welke rolstoelen het beste bij je passen. En zorg er ook voor dat je een eventuele vergoeding al is toegekend voordat je via onze site je rolstoel bestelt.

Goedkope rolstoel

Een goedkope rolstoel, een basis rolstoel, is er al vanaf circa 130 euro. Dit is een eenvoudige rolstoel waarbij de gebruiker de mogelijkheid heeft om zichzelf voort te bewegen.

Hoe lang heb je een rolstoel nodig?

Voor tijdelijk gebruik:

Heb je maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kun je een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Als je naar een andere leverancier gaat, dan moet je misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij jouw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Voor langdurig gebruik

Je komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als je moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Jouw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en je moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

Rolstoelvergoeding of niet?

Vaak kun je je melden bij de gemeente op de afdeling WMO ondersteuning. Vervolgens zal de Wmo-consulent beoordelen of je inderdaad een rolstoel nodig hebt. Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaal je geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Maar… niet elke rolstoel wordt volledig wordt vergoed door de gemeente. Het kan zijn dat de gemeente bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoedt. Dan kun je met dat geld zelf een rolstoel aanschaffen. Wil je een duurdere rolstoel? Dan moet je zelf bijbetalen.

Het ook belangrijke om te weten dat als je een rolstoel aandrijving koopt of aanvraagt, dat sommige gemeenten deze helemaal vergoeden (zoals een elektrische rolstoel) en sommige gemeenten een eigen bijdrage vragen.

Sommige gemeenten vergoeden helemaal geen elektrische rolstoelaandrijving vergoeden als je al een scootmobiel hebt. De reden hiervoor is dat die 2 hulpmiddelen dan te veel op elkaar lijken. Je kan hier natuurlijk wel bezwaar tegen maken, omdat een scootmobiel vaak harder rijdt en je er verder mee reist.

Vraag via onze site een of meerdere offertes op bij leveranciers en dien deze in bij de WMO in jouw gemeente. Na akkoord van de gemeente kun je de rolstoel definitief aanschaffen.

Welke afmeting heb ik nodig?

Bij de aanschaf van een rolstoel moet je goed naar de zitdiepte en zitbreedte kijken, deze moet goed passen bij je eigen lichaam. Je moet comfortabel kunnen zitten in de rolstoel.

Dit zijn afmetingen van normale rolstoelen

 • Handrolstoel: lengte 1200mm, breedte 700mm, draaicirkel 1500mm
 • Grote handrolstoel met kantelversnelling: lengte 1600mm, breedte 750mm, draaicirkel 1800-2200mm
 • Elektrische rolstoel: lengte 1600mm, breedte 700mm, draaicirkel 1500-2000mm

Hoe breed is een rolstoel?

Met jouw rolstoel moet je je, ook in jouw woning, gemakkelijk kunnen bewegen.  Met een deurbreedte van 80 cm, zoals in de meeste bestaande woningen, lukt dat krap. Er is dan ook een groter risico op stoten tegen de deurpost en het is niet mogelijk de draai van de ene ruimte naar de andere te nemen. Meet de breedte van de smalste deur, waar je de rolstoel wilt gebruiken. Vergelijk de deurbreedte met de totale breedte van de rolstoel. De totale rolstoelbreedte = zitbreedte + 21cm.

Zitbreedte

Voor de juiste maatrolstoel meet je de breedte op van je heupen. Daar komt dan nog wat beweegruimte bij, maar niet te veel. Houd er ook rekening mee dat je in de winter dikkere kleding draagt dan in de zomer.  Daarnaast kan ook een rolstoelkussen voor meer comfort zorgen.

 

Soorten rolstoelen

Rolstoel meenemen of niet?

Veilig en comfortabel met je rolstoel en bagage op pad? Een opvouwbare rolstoel is makkelijk te vervoeren en vergroot het gemak om er even op uit te gaan. Bij de meeste rolstoelen kan de rugleuning worden weggeklapt en kunnen de beensteunen en wielen worden verwijderd zodat het een heel compact pakketje wordt dat in iedere auto past. Als je vaak met de taxi bus of het openbaar vervoer gaat, dan is het handig als de rolstoel een transportoog heeft waarmee deze veilig kan worden vastgezet.

Lichtgewicht rolstoel

Als een rolstoel vaak vervoerd moet worden is het ook verstandig om voor een lichtgewicht rolstoel of duwwagen te kiezen. Deze is dan makkelijk te tillen en ook met het rijden zul je hier gemak van ondervinden.

Inklapbare rolstoel | Opvouwbare rolstoel

Een opvouwbare rolstoel kenmerkt zich door gemakkelijk op te klappen waardoor deze in bijvoorbeeld de auto of trein meegenomen kan worden. Vaak hebben ze een extra licht gewicht zodat de stoel goed hanteerbaar is.

Opvouwbare handbewogen rolstoelen hebben traditioneel een schaarframe, een “X” design. Hierbij vouwt het frame door de beide zijkanten van de rolstoel in het midden samen te brengen. Er zijn ook rolstoelen met een “schaar” frame, ofwel horizontaal vouwframe frame, die de gebruiker in staat stellen om de stoel aan de voor- en achterkant te vouwen.

Transport rolstoel

Een opvouwbare rolstoel is gemakkelijk te vervoeren en vergroot het gemak om er even op uit te gaan. Bij de meeste rolstoelen kan ook nog de rugleuning worden weg geklapt en de beensteunen en wielen worden verwijderd zodat het een heel compact pakketje wordt dat in iedere auto past. Als een rolstoel vaak vervoerd moet worden is het ook verstandig om voor een lichtgewicht rolstoel of duwwagen te gaan. Deze is dan makkelijk te tillen en ook met het rijden zult je hier gemak van ondervinden.

Rolstoelfiets

Een rolstoelfiets is een combinatie van een fiets en een rolstoel, bedoeld voor twee personen. Meestal zit de rolstoelgebruiker voorop. De andere persoon stuurt en fietst. Een handbike is een oplossing voor de rolstoelgebruiker zelf. Hoewel dit soms ook een ‘rolstoelfiets’ genoemd wordt, is het dat feitelijk niet.  Mensen die in een rolstoel zitten kunnen bij ons ook genieten van een heerlijke fietstocht. Natuurlijk is deze fiets ook uitermate geschikt voor mensen met een (tijdelijke) blessure.

Rollator rolstoel

Het grote voordeel van een rolstoel en rollator in 1 is dat de persoon waar het om gaat zo ver mogelijk kan lopen als hij/zij kan en dat er geen rekening met de terugweg hoeft gehouden te worden, omdat de rollator snel en makkelijk naar een rolstoel kan worden omgetoverd.  Tevens scheelt het dat er met vervoeren maar 1 product meegenomen hoeft te worden.

Vastframe rolstoel

Vastframe rolstoelen worden vaak gebruikt door mensen die volledig rolstoel gebonden zijn en die veel activiteiten ondernemen.  Deze vastframe rolstoelen hebben meestal een “vaste voorkant”, wat betekent dat deze niet opzij kan als je wil gaan staan. Soms is een ééndelige, opklapbare voetplaat die de voorkant van de stoel opent die het wel mogelijk maakt dat je kunt gaan staan. Net als bij opvouwbare rolstoelen kunnen “quick release” assen je helpen de wielen er snel af te halen. Je kunt normaliter neerklapbare rug buizen bestellen om het frame kleiner te maken, zodat deze ook in een kleinere auto past.  Er zijn twee types vastframe rolstoelen, monotube en boxframe.

Monotube rolstoel

De monotube is één ononderbroken buis is, waarbij de onderkant van de stoel open blijft. Dit maakt een transfer in de auto eenvoudiger.

Boxframe rolstoel

De box frame is ontworpen met een extra steunbuis voor meer stijfheid onder het frame zodat je stabieler en efficiënt kunt hoepelen. Maar de extra buis maakt de stoel wat breder of dieper aan de onderzijde waardoor een transfer in een auto wat lastiger wordt.

Volledig op maat of instelbare vastframe rolstoel?

Bij een vastframe rolstoel kun je kiezen uit een “volledig op maat gemaakt” of “instelbaar” frame. Kies voor een op maat gemaakte rolstoel als je al wat langer in een rolstoel zit en weet welke afmetingen en hoeken voor jou geschikt zijn.  De stoel wordt dan op maat besteld en kan niet worden ingesteld.

Kies voor een instelbare rolstoel als je er nog niet zeker van bent wat je nodig hebt of als je bij langer gebruik van de rolstoel je zit- en rij positie wil optimaliseren en aanpassen aan een veranderend lichaam.

Rolstoel op maat laten maken

Een rolstoel die je lange tijd veel gaat gebruiken, wordt vrijwel altijd op maat voor je gemaakt. Het is belangrijk dat de stoel goed op jouw lichaam aansluit zodat je zo goed mogelijk zit en geen lichamelijke ongemakken ontwikkelt. Houd er rekening waar je de rolstoel gebruikt en hoe jouw omgeving er uit ziet.  Als je een rolstoel op maat bestelt, spreek dan een tussenpassing af, dat kan veel problemen voorkomen. Laat, bij aflevering, de rolstoel goed instellen door de leverancier.

Instellingen van de rolstoel

Of je nu een opvouwbaar of een vastframe rolstoel kiest, één van de belangrijkste factoren van je rolstoel is de correcte afstelling van de wielen. Dit moet worden bepaald door een adviseur of een ergo- of fysiotherapeut. Om de schouders en polsen te beschermen en een energie-efficiënte aanzet op de wielen te geven, moeten de wielen zoveel mogelijk in lijn zijn met de schouders en moeten de vingers de as kunnen raken.  Deze beslissing is veelal gebaseerd op de mogelijkheid om de stoel te balanceren op het gebied van kantel-gevoeligheid.

De positie van de assen van je rolstoel is iets om over na te denken. Wordt de as ver naar voren geplaatst, dan rolt de stoel lichter, maar kantel je sneller achterover. Staat de as wat verder naar achteren, dan rijdt de stoel zwaarder, maar kantel je minder snel/niet. Mensen die nog niet zo lang in een rolstoel zitten, zullen beginnen met wat meer achterwaarts geplaatste wielen. Zo kunnen zij de kracht, rompbalans en skills ontwikkelen om de stoel optimaal te gebruiken.

Als je met arm en voet voortbeweegt of met twee voeten, het zogenaamde trippelen, wil je er overigens ook nog zeker van zijn dat de hoogte van de zitting naar de vloer correct is zodat je optimaal kunt trippelen.

Voetsteun instellen

Meestal kun je bij rolstoelen en duwwagens de voetensteun op maat instellen. Je moet niet met je knieën te hoog opgetrokken zitten, maar als de zitting te strak in de knieholte zit is dat ook niet fijn. Er moet altijd ongeveer een vinger tussen de knieholte en de zitting passen.

Armsteunen

Bij verschillende modellen zijn de armsteunen instelbaar. Zo kun je gemakkelijk de door jou gewenste houding van de armen aannemen

Leverancier van rolstoelen

Kies voor een deskundige leverancier en let hierbij niet alleen op de prijs, maar vooral op service. Het is belangrijk dat de leverancier aandacht heeft voor jouw specifiek probleem. Repareert de leverancier de rolstoel zelf en krijg je een vervangend product ter beschikking? Heb je recht op pechhulp? Hoe zit het met garantie?   Vraag gebruiksinstructies aan de leverancier en let er op dat er een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bijgevoegd is.
Evalueer de rolstoel na een half jaar en vervolgens jaarlijks.  Bevalt de rolstoel goed en functioneer t de rolstoel na behoren? Onderneem zo nodig actie. Laat de rolstoel goed onderhouden.

Verzekering

Als je een elektrische rolstoel koopt, sluit dan in ieder geval een verzekering af.

Typen rolstoelen

Handbewogen groot wiel rolstoel met hoepels aan je wielen (zelf bewegend)

Als je je handen en armen normaal kan gebruiken, dan is een groot wiel rolstoel, de meeste bekende rolstoel, misschien iets voor jou. Dat is een compacte rolstoel, die heel wendbaar is, waardoor je je er snel en makkelijk mee kan voortbewegen en de rolstoel zowel binnen als buiten kan gebruiken.

De groot wiel rolstoel duw je je zelf vooruit door deze aan te drijven met je handen via hoepels aan de wielen, maar je kunt je ook door iemand anders laten duwen. Het trekken aan de hoepels van de rolstoel kan best pijn doen aan je handen. Je kunt hiervoor speciale handschoenen kopen.

Regels in het verkeer:
Als je voor een handbewogen rolstoel kiest dan word je beschouwd als een voetganger in het verkeer en de regels voor voetgangers gelden dan ook voor jou. En dat betekent dat

 • Je rolstoel overal mee naar binnen mag
 • Je rijdt over het voetpad’
 • Je hebt voorrang bij het oversteken, ook al is er geen zebrapad. Blijf natuurlijk wel opletten.
 • Je hoeft je niet te verzekeren.

Handbewogen klein wiel rolstoel met handpedalen (handhike)

Je kunt een actieve rolstoel ook voortbewegen met verschillende soorten handpedalen.  Er zijn rolstoelen met een ‘vastframe handbike’, dat is met een standaard aandrijving via handpedalen. Bij de één zit je achterover, bij de ander vooruit (bijna liggend op je buik dus) en er zijn handbikes waarbij je op je knieën zit.

Er zijn ook handbikes die je aan de voorkant van je rolstoel kan koppelen. Er zijn varianten die je volledig met je handen aanstuurt, maar ze zijn ook gedeeltelijk of volledig elektrisch ondersteund verkrijgbaar. Daarnaast zijn er rolstoelen die je zowel met je handen kan aansturen als elektrisch, waarmee je met een joystick stuurt.

Regels in het verkeer met een actieve rolstoel en handbike:
In het verkeer word je gezien als een fietser en de regels voor fietsers gelden dan ook voor jou

 • Je gebruikt het fietspad en als je af wil slaan steek je je hand uit
 • Je hebt voorrang bij het oversteken, ook al is er geen zebrapad. Blijf natuurlijk wel opletten
 • Je mag de handbike meestal niet meenemen een openbare ruimte in, maar moet de aansturing afkoppelen.

Duwwagen

In een klein wiel rolstoel (duwwagens) word je door iemand anders geduwd en deze heeft ook de beschikking over de remmen aan de achterzijde.

Elektrische rolstoel

Heb je extra ondersteuning nodig? Misschien lukt het je zelf niet goed om een helling op te komen of wat langere afstanden af te leggen en kan je net even wat extra ondersteuning gebruiken. Of kunnen je partner, familie of vrienden wel wat duwondersteuning bij de rolstoel gebruiken.

Grofweg zijn er 3 typen elektrische aandrijving: duwondersteuning, elektrische wielen of een losse motor die je voor of achter aan je rolstoel ‘hangt’.   

Gebruik van een elektrische rolstoel in het verkeer

 • Er gelden voor de elektrische rolstoel dezelfde regels in het verkeer als voor de scootmobiel
 • Je gaat tussen de 5 en 10 km per uur.
 • Je kan tussen de 20 en 60 km afleggen zonder opgeladen te worden.
 • Je kan je rolstoel vaak via een gewoon stopcontact opladen. Onderweg energie nodig? Bekijk de openbare oplaadpunten op oplaadpalen.nl.

Duwondersteuning rolstoel

Als je partner, familie, vrienden of anderen je rolstoel niet meer goed of ver genoeg kunnen duwen, zijn er verschillende duwondersteuningen. De prijzen variëren heel erg van de goedkopere oplossingen die je kunt kopen bij Bol.com, tot de duurdere varianten die je kunt kopen bij de huiszorgwinkels, rolstoel- of mobiliteitsspecialisten. De elektrische wielen of motoren die je aan je rolstoel kan koppelen werken ook vaak als duwondersteuning.

Elektrische wielen voor jouw rolstoel

Er is veel verschil in gewicht van de wielen en daarmee het gemak waarmee je de wielen van je rolstoel haalt en vervoert.  Er zijn verschillende soorten elektrische wielen op de markt om je rolstoel aan te drijven. Je kunt ze op vrijwel alle rolstoelen gebruiken en ze zijn gemakkelijk te verwisselen. Het grootste verschil zit in de bediening:

 • Hoepelaandrijving met 2 handen
 • Hoepelaandrijving met 1 hand
 • Joystick

Rolstoelmotor

Heb je een fijne actieve rolstoel maar lukt het je niet meer om deze de hele tijd aan te slingeren, dan kan je ook een losse elektrische rolstoelaandrijving kopen.

Je kunt een rolstoelmotor aan de achterzijde van je rolstoel koppelen. Dit is meer voor binnenshuis, en je gaat ook niet zo hard. Je bedient je rolstoel dan met een joystick.

Je kunt ook een losse rolstoelmotor koppelen die van achter onder je zitting in een extra wiel tussen je achterwielen uitloopt.  Je moet je rolstoel nog wel zelf starten met je hoepels, maar daarna neemt de hulpmotor het aandrijven van je over.

Rolstoelaccessoires

Rolstoelkussen

Voor elke maat rolstoel zijn er kussens verkrijgbaar. Er zijn verschillende rolstoelkussens met verschillende eigenschappen. Vaak als je een rolstoelkussen voor een extra steuntje en comfort zoekt dan volstaat een koudschuimkussen prima.

Spaakbeschermers rolstoel

Door het aanbrengen van spaakbeschermers krijgt jouw rolstoel een geheel eigen stijl en het voorkomt dat je met je vingers tussen de spaken kunt blijven hangen en jezelf verwondt.

Voetenzak voor rolstoel

Regen, sneeuw of wind? Het maakt niets uit, een voetenzak houd je lekker warm. Te koop in diverse lengtematen.

Rolstoeltas

Een rolstoeltas is een praktische tas, die eenvoudig aan de rugleuning van je rolstoel bevestigd kan worden.

Oprijplaten

Als je gebruik maakt van een rolstoel dan worden drempels in en om huis obstakels. Om deze obstakels te voorkomen kunt je drempelhulpen of oprijplaten installeren.

Drempelhulp: Deze compacte oprijplaten worden voor de drempel geplaatst en zijn ideaal als er slechts een klein hoogteverschil te over bruggen is.

Oprijplaat: Als er een groot hoogteverschil te overbruggen is of als dan zijn oprijplaten de ideale oplossing. Oprijplaten helpen bij het transfer van jouw rolstoel bijv. in en uit de auto of bij hoogteverschillen in en om huis.

Bekijk ons aanbod rolstoelproducten:

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.