Selecteer een pagina

Alles wat je moet weten over scootmobielen!

Vaak hebben we niet in de gaten hoe vanzelfsprekend lopen voor ons is. Even naar de supermarkt lopen of een korte wandeling maken, het zijn dagelijkse bezigheden waar we eigenlijk niet bij stil staan.  Heb jij steeds meer moeite met het lopen van korte of lange afstanden?  Of met het dragen van een tas, opstaan of bukken? Dan ben je niet de enige. Van de mensen van 65 jaar of ouder heeft 26% mobiliteitsbeperkingen. 

Waarom een scootmobiel?

Hulp bij mobiliteit en zelfstandigheid voor ouderen

Als je niet meer of heel moeilijk kunt lopen ben je voor veel dagelijkse bezigheden afhankelijk van vervoersvoorzieningen, mobiliteitshulpmiddelen en/of (mantel)zorg.   Wachten op een taxi of op iemand die tijd voor jou moet vrijmaken, gaat vaak ten koste van je eigen tijd en planning.  Mobiliteitsbeperkingen kunnen zelfs het onderhouden van sociale contacten belemmeren en daarmee eenzaamheid verergeren.

Ouderen die beperkt zijn in hun mobiliteit kunnen een beroep doen op hulpmiddelen en voorzieningen, die hen helpen beter te kunnen functioneren. Van de 75-plussers die beperkt zijn in het lopen gebruikt 27% een rolstoel of scootmobiel.  

De scootmobiel is de ideale oplossing voor ouderen en mindervaliden die graag zelfstandig willen blijven, maar slecht ter been zijn. Dankzij de scootmobiel kunnen zij zelfstandig boodschappen doen, de hond uitlaten of bij vrienden of familie op bezoek gaan. Het aanschaffen van de juiste scootmobiel zal uiteindelijk een hele positieve oplossing bieden voor jouw mobiliteit en vrijheid

Voor het besturen van een scootmobiel heb je geen rijbewijs of certificaat nodig. Het bedienen van een scootmobiel is echt niet moeilijk. Met een paar oefenritten heb je het besturen van een scootmobiel zo onder de knie.

Je mag op de weg, het trottoir, het fietspad en zelfs op de rijbaan rijden. In verband met de veiligheid moet je wel de toegestane snelheden en de verkeersborden kennen voordat je aan het verkeer deelneemt.

Scootmobielen zijn eenvoudig in gebruik, hebben weinig onderhoud nodig en zijn zuinig. Met een scootmobiel kunt je veilig de deur uit wanneer je dat wilt!

Scootmobiel kopen

Een scootmobiel is een grote en belangrijke aanschaf. Je gebruikt je scootmobiel als het goed is jarenlang, en een scootmobiel vergroot jouw mobiliteit en daarmee letterlijk jouw wereld. Een scootmobiel is een grote aankoop en dat doe je niet zomaar.

Als je een nieuwe scootmobiel wil kopen dan is het belangrijk dat je naar het gebruiksgemak, de veiligheid en natuurlijk ook naar de prijs-kwaliteit verhouding. We leggen je daarom graag uit welke scootmobielen er zijn en waar je rekening mee moet houden.

 • Comfort van de scootmobiel.
  Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om je scootmobiel dagelijks te gebruiken. Als je vaak langere tochten wil gaan maken dan is een ergonomisch verantwoorde stoel belangrijk. Hoe is de vering en hoe ziet het dashboard er uit?
  Maar als je vooral korte afstanden wil afleggen is een té comfortabele (lees: dure) stoel niet nodig.  
 • Jouw lichaamsgewicht
  De lichtste modellen hebben een belasting van maximaal 75-100 kilo, de zwaarste kunnen wel 250 kilo aan.
 • Wendbare of stabiele scootmobiel?
  De wendbaarheid van de scootmobiel is afhankelijk van de draaicirkel.  Deze varieert van 75 cm tot 350 cm. Of heb je de voorkeur voor een veilige stabiele scootmobiel?  Ook als je drempels over moet, van een trottoir af wil rijden?  Er zijn scootmobielen met 3, 4 of 5 wielen.
 • De snelheid waarmee je kunt en wilt rijden.
  Er zijn scootmobielen met een topsnelheid van 6-12 km/u, maar voor langere tochten zijn er ook modellen die 25-30 km/u aankunnen.
 • Opvouwbaar of vaste scootmobiel
  Wil je een opvouwbare scootmobiel die je mee kunt nemen in je auto of heb je de voorkeur voor een vaste scootmobiel?
 • De accu en acculader
  De actieradius, dit is het bereik van scootmobiel op 1 accu. Dit varieert van 8 tot 90 km.
 • De prijs 
  Als u gehandicapt bent, kun je de scootmobiel (deels) vergoed krijgen. Als je hem zelf gaat bekostigen en als je je wat luxe kunt veroorloven dan is er veel variatie in prijs. De goedkoopste modellen zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 700 euro, maar er zijn ook modellen op de markt tot 9000 euro. Bepaal vooraf je maximumbudget.
 • Accessoires
  De beschikbare accessoires voor je scootmobiel. Denk aan een tas.
 • Het gebruik van je scootmobiel
  Hoe vaak gebruik je deze? Gebruik je de scootmobiel alleen binnen of alleen buiten? Of zowel binnen als buiten?
 • Persoonlijke wensen
  Zoals kleur, of een overdekte scootmobiel. Ook lichamelijke problemen zoals een verminderde handfunctie kunnen of andere fysieke beperkingen kunnen je keuze beïnvloeden.

Maar ook aan de leverancier van je scootmobiel kun je eisen stellen.

Een scootmobiel koop je het liefste bij een betrouwbare leverancier die kennis van zaken heeft. Hier kun je op letten bij de selectie van een leveranciers.

 • Welke leveranciers zijn betrouwbaar en staan goed aangeschreven?
 • Welke leverancier verkoopt geschikte modellen voor jouw situatie?
 • Welke leverancier heeft de beste service?
 • Wat zijn de garantievoorwaarden van de leverancier? Wat is de fabrieksgarantie van jouw scootmobiel? Wat houdt garantie in en hoe lang wordt er garantie beloofd? Kun je de garantieperiode verlengen (tegen betaling?). Wat is de garantie op de accu. Voert men reparaties zelf uit?
 • Pech onderweg service? Wat gebeurt er als je scootmobiel onderweg kapot gaat? Staat de leverancier klaar voor je bij pech onderweg en eventuele reparaties? Hoe snel kan men ter plaatse zijn en word je eventueel thuisgebracht? Krijg je een scootmobiel te leen als je je eigen scootmobiel even niet kunt gebruiken?
 • Het onderhoud van een scootmobiel is belangrijk en dat zal regelmatig uitgevoerd moeten worden. Heeft jouw leverancier een eigen technische dienst en werkplaats met gespecialiseerde monteurs? Kunnen zij de door jou gekozen scootmobiel in topconditie houden en kunnen ze deze desgewenst voorzien van individuele aanpassingen. Worden de reparaties aan huis uitgevoerd?
 • Kun je de scootmobiel bij je leverancier laten verzekeren? Behoort het aanvragen van een WA en/of Casco verzekering tot de mogelijkheden?
 • Wat is de levertijd van je scootmobiel? Levert jouw leverancier uit voorraad of moet je een aantal weken/maanden wachten?
 • Kun je jouw oude scootmobiel inruilen bij jouw leverancier?

Door middel van deze website willen we jou een goed en helder advies over de aankoop van een scootmobiel te geven. We proberen je te helpen bij het maken van een goede keuze, en dat is belangrijk als je zelf weinig weet van scootmobielen. Op grond van onze informatie wordt het eenvoudiger om modellen tegen elkaar af te wegen en een keuze te maken.

Scootmobiel vergelijken

Er zijn talloze scootmobielen op de markt en het valt niet mee om de scootmobiel te vinden die goed bij je past. Een bewuste aankoop betekent datje goed hebt nagedacht over de opties die voor jou belangrijk zijn.

Als je eenmaal weet over welke opties jouw scootmobiel moet beschikken dan is het tijd om op zoek te gaan. Het is slim om tijdens het vergelijken van scootmobielen ook stil te staan bij de opties die eventueel later van pas kunnen komen.

Wil je een nieuwe scootmobiel kopen maar weet je niet zeker of een exemplaar goed bij je past?  We snappen dat als je een scootmobiel wilt kopen, je eerst wilt weten hoe deze rijdt en stuurt.

Onze ervaring leert ons dat een keertje proefrijden op verschillende modellen vaak een goede indruk geeft om te kunnen bepalen welk model het beste bij je past. Sommige leveranciers laten je de scootmobiel een paar dagen uitproberen voordat je tot koop overgaat.

Daarnaast is de aanschaf en ook het onderhoud van een scootmobiel in veel gevallen een aftrekpost voor de belasting. De teruggaaf die hiermee bekomen kan worden kan in sommige gevallen oplopen tot 50% van het aankoopbedrag. Informeer hierover ook bij uw dealer.

Typen scootmobiel:
opvouwbaar, inklapbaar en meenemen in de auto

Wil je je scootmobiel gaan gebruiken voor uitstapjes en vakanties?  Als je je scootmobiel regelmatig in de auto, trein of vliegtuig wil meenemen dan is het aan te raden om te kiezen voor een opvouwbare scootmobiel. Deze modellen zijn licht in gewicht, zeer compact en hebben een kleine draaicirkel. Een opvouwbare scootmobiel klapt je gemakkelijk in en leg je zo in de achterbak van uw auto. Ideaal voor als u de scootmobiel op vakantie mee wilt nemen of als je geen langere tijd achterelkaar kunt lopen.

Een ander verschil ten opzichte van een vaste scootmobiel kan zijn, dat de opvouwbare scootmobiel iets wendbaarder is. Je kunt je gemakkelijk voortbewegen en komt vrijwel overal. Ook in smalle gangen en op kronkelpaden, kom je veilig en gemakkelijk vooruit. Ideaal om mee naar het park, de supermarkt of apotheek te gaan. Maar uiteraard ook perfect om binnenshuis te gebruiken!

Een opvouwbare scootmobiel is een uitstekende oplossing voor mobiliteit, eenvoudig transport en goede prestaties.  Vrijwel alle scootmobielen zijn tegenwoordig elektrisch, dus de accu moet worden opgeladen.  Als je de scootmobiel gebruikt om de hond uit te laten of boodschappen te doen, dan kun je het meestal wel redden met 10 kilometer bereik. Maar als je mee wil rijden met een fietstocht dan is 80 kilometer bereik het maximaal haalbare.

Demontabele scootmobielen

Een demontabele scootmobiel kun je gemakkelijk demonteren zonder gereedschap.  Hierdoor is deze gemakkelijk mee te nemen. Het verschil tussen een demontabele scootmobiel en vouwscootmobiel is dat je een vouwscootmobiel binnen enkele seconden geheel kunt opvouwen en met je mee kunt rollen.

Vaste scootmobielen, niet meenemen in de auto

Heb je voor je dagelijkse bezigheden vaak een scootmobiel nodig? Wil je ook graag lange afstanden afleggen met jouw scootmobiel? En vind je comfort tijdens het rijden erg belangrijk? Dan is een vaste scootmobiel de juiste keuze voor jou.

Een vaste scootmobiel is de perfecte uitkomst voor iedereen die slecht ter been is maar toch zelfstandig erop uit wil. Een vaste scootmobiel is wat zwaarder, rijdt vaak wat sneller (tot maximaal 16 km per uur) heeft extra stabiliteit en is eenvoudig te bedienen.

Een vaste scootmobiel is niet alleen goed te gebruiken voor korte, maar ook voor lange afstanden. Dit type scootmobiel beschikt vaak over een grote accu zodat grotere afstanden zonder tussentijds opladen te overbruggen zijn. Ook kun je vaak kiezen voor nog grotere en sterkere accu’s, om daarmee de actieradius nog verder te vergroten.

Comfort

Als je je scootmobiel intensief gebruikt is het comfort heel erg belangrijk.  De standaard scootmobiel heeft vaak een niet geveerd onderstel, maar het vaste type kan ook worden uitgerust met een comfortabel veersysteem.  Ook kun je kiezen voor massieve of hoger comfort luchtbanden.

Je mag met een vaste scootmobiel op de stoep, het fietspad en de rijbaan rijden.  Maar net zo makkelijk rijd je ermee over zand of gras. Ook grotere kuilen, richels of schuine oppervlaktes zijn vanwege de grotere maat en grotere stabiliteit geen probleem voor een vaste scootmobiel.

Je bent veel sneller op de plaats van bestemming dan dat je lopend zou gaan. En je kunt je scootmobiel gemakkelijker en vrijwel overal parkeren omdat het compacter is dan een auto.

Aantal wielen

Hoeveel wielen heb je nodig? Wil je drie, vier of misschien zelfs vijf wielen? Dit is afhankelijk van wat voor jou het belangrijkste is. Heb je behoefte aan extra stabiliteit, een hoge topsnelheid, extra comfort of wil je juist een wendbare scootmobiel?

Driewielers zijn het lichtste en het meest wendbaar, maar met vierwielers kun je hogere snelheden bereiken.  Vier- en vijfwielers zijn ook de beste keuze voor langere tochten. En als je een hoger lichaamsgewicht hebt dan is een vijfwieler aan te raden.

5 wielen scootmobiel

Ben je op zoek naar een stabiele, veilige scootmobiel waarmee je nauwelijks kun omvallen? En heb je zelf een hoog lichaamsgewicht? Dan adviseren we je een scootmobiel met 5 wielen. Deze is stabiel en veilig en heeft een korte draaicirkel met behoud van stabiliteit.   Met een scootmobiel met 5 wielen kun je veilig manoeuvreren bij hoge snelheid.

Ook is de gewichtsverdeling optimaal, de stabiliteit in een schuine bocht is beter dan bij een vierwieler en je kunt gemakkelijker een stoep oprijden bij 90 graden of zelfs bij 45 graden (in noodgevallen)

4 wielen scootmobiel

Bent je op zoek naar een scootmobiel waarop je je te allen tijde veilig voelt? Rijd je vaak grotere afstanden, ook op onverharde wegen en is de wendbaarheid binnen winkels wat minder van belang? Dan adviseren we je een scootmobiel met 4 wielen. Door de vier wielen, twee voor en twee achter, biedt een scootmobiel met 4 wielen extra stabiliteit, ook in de bochten.  Een 4-wiel scootmobiel is wel wat zwaarder en minder wendbaar dan een scootmobiel met 3 wielen.

De 4 wiel scootmobiel is een echte alleskunner van veilige ritjes door het bos tot het doen van uw dagelijkse boodschappen.  Er zijn modellen die rond de 15 km rijden die geschikt zijn voor kleinere mensen die van huis naar de winkel kunnen rijden. Maar er zijn ook grote modellen die 20 km rijden met grote accu’s zodat je er ver mee kunt rijden.

3 wielen scootmobiel

Rijd je veelal kleine afstanden op nette verharde wegen en rijd je in verhouding veel in winkels of winkelcentra dan adviseren we je een scootmobiel met 3 wielen.  Als je je opvouwbare scootmobiel alleen binnen gebruikt is een 3-wieler het beste.

De driewielers zijn wat lichter in gewicht, extra wendbaar en hebben een kleine draaicirkel. Handig voor binnen gebruik of korte ritjes. Hierdoor is deze uitermate geschikt om in winkels te rijden en om boodschappen te halen in bijvoorbeeld kleine gangpaden. Door de vormgeving van een scootmobiel met drie wielen heb je voorin meer beenruimte. Daarnaast is een dergelijke scootmobiel lichter en dus meer koersvast. Het is wel belangrijk dat je met een 3 wiel scootmobiel rechtstandig de stoep op en af gaat in verband met de stabiliteit.

Snelheid van de scootmobiel

Stel dat je je scootmobiel in en om het huis gaat gebruiken, voor korte ritjes en kleine uitstapjes. Dan is het niet nodig om er eentje te kopen met een hoge snelheid. Dan volstaat een scootmobiel met een maximumsnelheid van 6 tot 22 kilometer per uur.

Maar als je van plan bent om wat langere stukken te gaan rijden, dan kun je beter een scootmobiel kiezen die een hogere snelheid aankan. Er zijn scootmobielen met een maximum snelheid van 22 kilometer. Dat is te vergelijken met een fietser die stevig doortrapt.

Tweedehands of nieuwe scootmobiel?

Wanneer op zoek gaat naar een scootmobiel houd je natuurlijk ook rekening met je budget.  Is de aanschaf van een nieuwe scootmobiel voor jou te kostbaar? Of wil je liever eerst een occasion proberen alvorens een nieuwe aan te schaffen?  Je zou kunnen overwegen om dan een tweedehands model aan te schaffen mits het in goede staat verkeert.

Heb je je scootmobiel gebruikt en wilt je deze verkopen?  Er zijn marktplaatsen voor nieuwe en gebruikte scootmobielen. Het aanbod van tweedehands scootmobielen is heel gevarieerd: van een gebruikte opvouwbare scootmobiel tot een zeer krachtige en geavanceerde gebruikte scootmobiel.

Speciale scootmobielen

Er zijn scootmobielen die voorzien zijn van een vaste overkapping waardoor je niet bang hoeft te zijn voor regen.  
Ook zijn er scootmobielen voor 2 personen waardoor het mogelijk is om er samen op uit te gaan. Tevens is ook bij deze uitvoering overkapping mogelijk!

Scootmobiel accu

Als je scootmobiel koopt dan wil je natuurlijk dat deze maximale prestaties levert. Om dit te realiseren zit er een accu in de scootmobiel.  De juiste accu zal de prestatie en veiligheid van een scootmobiel verbeteren, het opladen en onderhoud vereenvoudigen en op lange termijn tijd en geld besparen.

Er zijn 2 soorten scootmobiel accu’s en dat is de AGM accu en de Gel accu. De AGM accu is geschikt voor scootmobielen met een zware motor die een hoge piekspanning vragen. De AGM accu kan minder vaak geladen worden dan de Gel accu daarom is de levensduur van de Gel accu langer.

De kwaliteit van de accu wordt bepaald door het zuur of gel wat in de accu’s zit.  Ook belangrijk is de kwaliteit van het lood in de accu. Goedkopere accu’s hebben vaak minder en recyclet lood in combinatie met een hogere zuurgraad. Daardoor gaat de accu minder lang mee en uiteindelijk duurkoop is.

Let er bij de aankoop van een accu op dat deze gasdicht is en dat er geen sprake is van morgen of lekken. De accu’s moeten ook vibratiebestendig zijn, geladen en onderhoudsvrij. Let er op dat er zo weinig mogelijk zelfontlading plaats vindt per maand en dat er weinig verlies is bij opslag.

Is de accu van de scootmobiel ouder dan 18 maanden? Dan raden wij aan om de accu te vervangen. Oude accu’s houden namelijk minder goed stroom vast dan nieuwe accu’s. Een nieuwe accu zal de levensduur van een tweedehands scootmobiel verhogen.

Scootmobiel acculader

Het is ook mogelijk om een acculader te kopen, zo kun je zelf eenvoudig de accu van jouw scootmobiel opladen. Dit is een echte aanrader als u een scootmobiel koopt. Het is belangrijk dat u de juiste lader gebruikt om uw accu’s mee te laden.

Een scootmobiel lader is meestal 24 volt vanwege dat de motor 24 volt is, en daarom zitten er 2 accu’s in een scootmobiel. Er zijn verschillende soorten laders, van 2 amp tot 12 amp. Het is belangrijk dat u de juiste lader heeft om uw accu’s te laden. Acculader voor scootmobielen zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de capaciteit van de accu kiest u de lader. De oplader voor een scootmobiel is altijd voorzien van een XLR-plug. De XLR-plug heeft 3 pinnen. Deze zijn altijd op dezelfde manier aangesloten en daarom universeel. Een scootmobiel acculader is altijd 24v.

De juiste lader zorgt naast veiligheid voor een optimaal rendement van de accu en zorgt er onder alle omstandigheden voor dat de accu weer volledig herladen wordt. Zo bevat een hoog segment lader soms een temperatuurmeter die afhankelijk van de buitentemperatuur het voltage iets kan verhogen voor een optimale laadcyclus. Ingenieuze laadsystemen die de levensduur en de aantal laadcycli en de capaciteit van de accu aanmerkelijk kunnen verlengen.

Scootmobiel via WMO van de gemeente?

Voor het kopen van een scootmobiel krijg je soms een PGB (Persoons Gebonden Budget) via de WMO van de gemeente. Wanneer je dit PGB opvraagt kun je dit begruiken voor de aanschaf van een scootmobiel.

Ons aanbod scootmobielproducten:

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.